Dilluns, 19 De Novembre De 2018
C/ Sant Sebastià, 1 Gerri de la Sal, Baix Pallars - 25590 Telèfon: 973 66 20 40 Fax: 973 66 21 83
ajuntament@baixpallars.ddl.net

Fires i Festes

Festa Major d'hivern de Peramea (Sants Innocents)

Foto


La Festa Major dels Innocents era i és encara actualment una de les tradicions més populars i més arrelades de Peramea, elegida pel poble en honor als Martissants.

 

La festa comença el 27 de desembre a la tarda amb Jocs per la canalla, i per recuperar les forces després de tanta juguera, es fa una xocolatada popular. I a la nit segueix la xerinola amb ball de nit sota lOm de la plaça.

 

Com cada 28 de desembre i seguint la tradició es celebra una missa solemne en honor als Martissants. Aquest és lúnic dia de lany en que les relíquies es treuen de laltar perquè tots els seus fidels les puguin adorar. A continuació, com acte de cloenda i dins la mateixa església es dur a terme una actuació dacordions davant laltar dels Sants Màrtirs a càrrec dels Grans Acordionistes del Pallars. I tot seguit i ja per posar punt i final a la festa una pica-pica popular a la plaça de la vila.

 

Els Sants Martissants.

 

En un altar lateral de lesglésia de Sant Cristòfol es guarden protegides darrera una reixa, les venerades relíquies dalguns dels Innocents que foren martiritzats pel rei Herodes1. Es tracta duna urna que conté unes calaveres que correspondrien a una mare i els seus dos fills.

 

Durant molt anys hi va haver moltes discussions sobre la propietat i lorigen daquestes relíquies entre Peramea i el poble veí de Peracalç. La llegenda explica que el comte de Pallars les va portar de Terra Santa després dhaver sobreviscut a una creuada i les va donar a Peramea, lloc on semplaçava un dels cinc castells que formaven el comptat de Pallars. Per la guerra, perquè no caiguessin en mans enemigues van ser enterrades a la serra de Peracalç, on anys més tard van ser trobades pels salta- roques de Peracalç quan un bou duna vacada les va trobar rascant al terra. Aquests se les van endur al seu poble i assabentats els de Peramea les van voler recuperar, però els de Peracalç es van negar a retornar-les.

Antigament quan hi havia molta sequera es celebrava una solemne processó fins a lEstany de Montcortés on es reunien tots els pobles del Pla de Corts. Com cada any els de Peracalç van baixar les relíquies. Després de posar els cossos sants a laigua i fer les pregaries que locasió reclamava, les dones van cridar la gent a dinar. Aleshores va ser quan els de Peracalç es van adonar que shavien descuidat de portar el vinagre per amanir i un dells va exclamar al cel No sé que donaria per un porró de vinagre! Ràpidament algú dels de Peramea els va proposar un canvi Doneu-nos els Martissants i tindreu tant vinagre com vulgueu. I així va ser com els envejosos de Peramea van recuperar els Martissants. Des daleshores, els de Peracalç han hagut de sentir aquella retòrica que diu:

 Martissants de Peramea,

cossos sants de Peracalç,

per un porró de vi

 us vau vendre els Martissants!!

 

Els de Peracalç en resposta, sempre han dit que ells no es van vendre els Martissants pel vinagre sinó que només els van deixar les relíquies per loli, ja que a ells no els hi sobrava i tampoc tenien espelmes i com la gent de Peramea tenien collita dolives abundosa sen podrien fer càrrec. També expliquen que cada cop que els de Peramea les volien treure de lesglésia havien de demanar permís al capellà de Peracalç.

 

 1- Segons el Nou Testament de la Bíblia, ara ja fa uns 2000 anys i al principi de lera cristiana, es va anunciar el naixement dun nou rei a les terres de Judea i que segons les Escriptures Sagrades aquell nen era el veritable fill de Déu i per tant el rei dels jueus.

El rei Herodes en assabentar-se de la noticia va veure amenaçat el seu lloc i va ordenar matar tots els nens menors de dos anys.

Després daquella cruel matança de nens lesglésia commemora cada 28 de desembre el Dia dels Sants Innocents.

 

 

Respecte al nou sentit de la festa denganyar a la gent, fent bromes hi han dues hipòtesis sobre lorigen daquest costum. Una podria estar arrelada al fet que el rei Herodes visqués molts anys enganyat pensant que havia aconseguit destruir al seu enemic. I laltra hipòtesi podria estar relacionada en què en els últims anys aquest caràcter religiós de la festivitat consagrada als Innocents ha estat oblidat, i el mot innocent ha donat lloc al dinnocentada.


Mapa Web