Dilluns, 19 De Novembre De 2018
C/ Sant Sebastià, 1 Gerri de la Sal, Baix Pallars - 25590 Telèfon: 973 66 20 40 Fax: 973 66 21 83
ajuntament@baixpallars.ddl.net

Poble a poble

1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 ...   »

Ancs

Foto

Sortint de Gerri de la Sal en direcció a Sort, a 1 km trobarem el desviament de l'antic poble del Compte, des d'aquí hi surt una pista que passa per Balestui i Sellui fins arribar al poble dAncs.  Quan arribem al poble, just al costat dret de la pista trobem les restes de l'església de Santa Cecília d'Ancs. Aquesta data dels S. XI XII i, per les restes, es pot identificar com una església d'una sola nau de planta rectangular amb un absis semicircular. Es conserven les parets laterals de la nau, la qual es aprofitada com a tanca del cementiri.

Procedent d'aquesta església, hi ha una Mare de Déu de fusta policromada dels S. XII XIII, actualment al museu Diocesà de la Seu d'Urgell.

El lloc d'Ancs apareix esmentat l'any 966 com a vila del Monestir de Gerri.

Seguint la mateixa pista, uns 15 minuts, s'arriba al cap de la serra que separa el municipi de Baix Pallars de la Torre de Capdella, hi trobem una bifurcació de carreteres, agafem la de l'esquerra que porta fins al cap de la muntanya on hi ha situada la capella de Sant Quiri, just al límit del terme d'Ancs i Pobellà. Petita capella d'una sola nau de planta rectangular, amb absis semicircular. L'any 1987 shi van fer unes obres de restauració.

Baén

Foto

Poble del municipi de Baix Pallars des del 1969. Situat sota la muntanya de Baén, a 1060 m d'altitud.

 

Abans d'arribar a Baén, es pot veure a mà dreta una masia abandonada amb un portal amb un arc de mig punt, es tracta de la Casa Forta de Vilesa (S XII XIII). A uns centenars de metres, en mig d'un bosc, hi ha la torre que es veu amb dificultat per damunt dels arbres des de prop de la masia.

 

L'església és dedicada a Sant Andreu, i es troba a l'entrada mateix del poble. És una església típica d'origen romànic amb diverses reformes. Té una sola nau, de planta rectangular amb absis semicircular, obert a llevant a través d'un arc presbiteral en degradació. A la part central de l'absis hi ha una finestra de doble biaix coronada amb un arc de mig punt, obrat en un sol bloc de pedra.

Balestui

Foto

Poble del municipi de Baix Pallars, situat a la part baixa de la vall d'Ancs, entre Sellui i el Compte. L'església era dedicada a Sant Fruitós, la mateixa advocació del desaparegut monestir de Balestui.

Bresca

Foto

Per la mateixa carretera que porta a Baén, trobarem Bresca, ja que és el primer poble al qual s'hi pot accedir per un  trencall a l'esquerra. Un cop som al poble ens podem dirigir a la part més alta on hi havia el castell, situat al cim d'un turó. Data del segle XI, i des d'aquí es pot contemplar una magnífica vista de la Noguera Pallaresa.

1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 ...   »

Mapa Web