Diumenge, 18 De Novembre De 2018
C/ Sant Sebastià, 1 Gerri de la Sal, Baix Pallars - 25590 Telèfon: 973 66 20 40 Fax: 973 66 21 83
ajuntament@baixpallars.ddl.net

Poble a poble

«   ... 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 ...   »

Castellnou

Llogaret del municipi de Baix Pallars a l'antic terme de Baén.

Cortscastell

Foto

Sortint de Peramea en direcció a la Pobleta, a uns 2 km hi ha un trencall a l'esquerra, just abans de començar la pujada, hi ha el poble de Corstcastell, on hi ha l'església de Santa Anna.

 

La capella de Santa Anna de Cortscastell, és un edifici senzill d'una sola nau, de planta rectangular i coberta amb una volta de canó, amb un absis de planta semicircular cobert per una volta de quart d'esfera. Fou bastida al segle XII però ha sofert nombroses modificacions des del segle XV al XIX.

 

En aquesta església hi havia la imatge de Santa Anna, una Mare de déu amb un nen assegut a la falda, de fusta policromada d'uns 65 cm d'alçada. Data del segle XIII i actualment es troba al Museu Diocesà de la Seu D'Urgell.

Cuberes

Foto

Al segle XIX formà part del municipi d'Espluga i Solduga, annexat al de Baén a mitjans de segle i actualment pertany al municipi de Baix Pallars. És al clot de Cuberes, alienació muntanyosa del massís de Boumort, que separa les valls del riu Major i del torrent de l'Infern.

El 1163 és esmentada l'església de Sant Sadurní de Cuberes.

 

El Refugi de CUBERES - CASA MIRÓ és una casa construïda els anys 30 - 40, en temps de les repoblacions forestals, restaurada i convertida en "Refugi de Muntanya guardat" l´any 1998.

 

Per accedir a la Casa Forestal de Cuberes hi ha una pista forestal que s´agafa després de Gerri de la Sal, un cop passat el Pont de Baén, a la dreta d´aquest. Cal travessar un gual sobre el Riumajor i s´enfila pel bosc de Pentina amunt fins a Cuberes, deixant Esplà a la dreta. Per aquesta pista es pot donar un tomb de circumval·lació passant per Taús cap a Sarroca, Baén i Gerri de la Sal, per aquesta carretera també es pot anar cap a l´Alt Urgell (Taús, Planca de Noves, La Seu d´Urgell...).

 

Situada en plena muntanya de Cuberes i dins la Reserva Nacional de Caça de Boumort, que amb la presència de determinades espècies de mamífers (la llúdriga) i aus necròfagues (voltor, aufrany, trencalòs) la converteixen en única a nivell de Catalunya i d´Europa.

Envoltada de boscos de pins, gaudim d´una solitud i d´un paisatge magnífic que ens permeten apropar el visitant a la natura. Ideal per a vacances familiars, estades de cap de setmana, estades escolars de 5 dies, etc..

 

Disposem d'un total de 40 places distribuides en 6 espais independents,de 4 a 12 llits i banys compartits totalment equipats. A més, poden gaudir de la nostra cuina casolana i aprofitar la sobretaula per consultar els llibres de la sala de jocs - biblioteca, o per remullar-nos a la bassa. 

 

Activitats:

- Recollida de bolets.

- Visites a la Brama dels cérvols.

- Observació d´aus (glall fer) i ocells necròfacs i rapinyaires

- Safaris fotogràfics.

- Senderisme.

- Mountain bike.

 

Temporada:

Obert de l´1 de maig al 15 de novembre, Setmana Santa i ponts llargs, i sempre que hi hagi reserves.

 

Activitats:

- Recollida de bolets.

- Visites a la Brama dels cérvols.

- Observació d´aus

El Compte

Foto

On desaigua el riu d'Ancs a la Noguera Pallaresa hi havia el poble del Compte (actualment deshabitat i destruït a causa de les obres de la variant a la carretera N-260). L'església de la Mare de Déu del Carme, que depenia de la de Peramea, està avui en ruïnes.

 

Prop del Compte, sobre un penyal a la confluència de la Noguera i el riu d'Ancs, es troba l'antic lloc de Perabella, on hi hagué el monestir de Sant Pere de Perabella, que el 845 era regit pel prevere Salomó i tenia dos monjos. El 849 el comte Frèdol en confiscà els béns i els donà al monestir de Gerri. Des d'aleshores s'extingí la comunitat i fou una simple possessió de Gerri.

«   ... 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 ...   »

Mapa Web