Dimarts, 16 De Octubre De 2018
C/ Sant Sebastià, 1 Gerri de la Sal, Baix Pallars - 25590 Telèfon: 973 66 20 40 Fax: 973 66 21 83
ajuntament@baixpallars.ddl.net

Poble a poble

«   ... 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 ...   »

Enseu

Foto

Darrera mateix del Monestir de Gerri de la Sal, surt una pista que ens durà fins el poble d'Enseu (2km), agafem aquesta carretera i enfilem cap aquest poble travessant el barranc (no hi ha pont); també hi podem accedir en cotxe per la banda del pont de Baén agafant un trencall a l'esquerra, o bé, caminat pel camí que s'agafa darrera el Monestir i circula pel marge del barranc, és un camí preciós des del qual veurem el viver de plantes forestals i la magnífica obra d'ingenieria que es va fer amb la correcció del barranc d'Enseu. Si fa bon temps es aconsellable fer aquest recorregut a peu, ja que no dura més de 30 - 35 min.

 

L'església de Sant Esteve d'Enseu, es troba just a l'entrada del poble. Data del segle XI, amb modificacions posteriors. És una construcció simple amb una planta d'una sola nau rectangular, coberta amb volta de canó i un absis que supera el semicercle. El paviment interior és de llosa.

Espluga

Foto

Sortint de Gerri i agafant la carretera de Baén, trobarem un camí que ens portarà fins a Espluga, antic poble situat dins d'una cova on s'hi formava el municipi. L'església de Santa Coloma d'Espluga, era situada en el despoblat troglodític situat en la cinglera d'un penya-segat de la Serra de Cuberes, sobre el barranc de l'infern, a prop del punt d'unió amb el Noguera Pallaresa dins el congost de Collegats.

Gerri de la Sal

Foto

La vila de Gerri de la Sal es troba situada a la part meridional del Pallars Sobirà, a 600m d'altitud i en una estreta vall banyada pel riu Noguera Pallaresa. És la capital del municipi de Baix Pallars, format l'any 1969 per una agrupació de 4 municipis (Montcortès, Peramea, Baén i Gerri de la Sal)

 

Un cop arribem a Gerri es pot deixar el cotxe al pàrquing públic que hi ha al mig del poble i començar la visita a peu per la població.

 

Podem començar per l'Església del Monestir de Santa Maria de Gerri de la Sal, on haurem accedit per la vila closa i el pont romànic que creua el riu Noguera Pallaresa. L'actual església de Santa Maria de Gerri data del S. XII, tot i que n'existí una d'anterior, segons consta en la Carta Fundacional del 20 de juny de l'any 807. També hi trobem intervencions més tardanes, sobretot a l'època barroca. Santa Maria de Gerri fou un dels monestirs més rics, el seu patrimoni estava compost per terres, condomines, esglésies, parròquies i salins a Gerri i a Morreres.

 

Actualment, del Monestir només en queda l'església, el claustre i la resta de dependències han desaparegut.

 

Sortint del Monestir ens atansem al Pont Romànic, data del S. XI, únic accés des del poble al Monestir, en l'època medieval també era l'únic accés al camí de Baén i cap a l'Alt Urgell. És un pont d'una sola arcada de mig punt amb els muntants originals assentats sobre la roca a banda i banda del riu. Pràcticament la totalitat de l'arc i tota la zona alta de pas és de construcció més recent, degut a les nombroses reparacions que ha sofert al llarg del temps.

 

Des del pont es contempla una vista magnífica del riu Noguera Pallaresa i del poble de Gerri. Continuem caminant, ara passarem per un petit portal que ens endinsarà a la vila closa, aquesta es troba situada a la riba dreta del riu, entre aquest i la N-260 i forma un petit nucli compacte de cases entorn d'una placeta central (Plaça de Sant Feliu) a la qual s'hi accedeix per tres passos coberts i per un de molt estret (carrer Major). Dins d'aquesta es troba la església de Sant Feliu (en l'actualitat totalment refeta). Durant tot aquest recorregut es pot apreciar l'urbanisme de l'època medieval (cases apilotades, superposades, esglaonades), construïdes aprofitant l'orografia del terreny, carrerons estrets i foscos, etc..., tot en conjunt dóna la sensació de compacitat, per defensar-se de l'enemic i de les inclemències del temps.

Sortim pel cobert que hi ha a la Plaça sant Feliu cap a la Murriola, travessem la N-260 i enfilem carrer amunt, en aquesta zona hi ha la part alta de la població, seria la vila nova de Gerri, documentada des del S. XIV. Anem pel carrer del Mig cap al carrer de la Pau, a l'esquerra ens queda la Plaça del Mercadal i el Magatzem de la Sal actual Museu de Gerri de la Sal, anomenat popularment la Casa de la Sal, grandiós edifici del s. XVIII en el qual s'emmagatzemava la sal i tenia lloc tot el procés de transformació d'aquest producte, al voltant del qual ha girat la vida econòmica d'aquest poble al llarg de la seva vida.

 

Al cap del carrer hi trobem la Torre de la Presó, data del S. XIII, situada en mig de cases i corrals. És una torre de planta gairebé quadrada d'uns 10 m d'alçada. Les pedres dels murs són poc treballades, en canvi, als caires de les façanes hi ha pedres més grosses i treballades.

Podem anar també, fins a les salines que es troben al costat de la carretera. Al costat d'aquestes surt la font d'aigua salada, que emana del terra i que es troba tancada, juntament amb el mecanisme a través del qual s'extreu, dins d'una caseta.

 

 

Masies de Llaràs

Foto

Aquest és un petit llogaret situat al municipi del Baix Pallars. És un disseminat del poble de Peramea. En aquest petit lloc, hi vivim durant tot l'any dues famílies. Si busquéssim informació sobre les Masies de Llaràs ens allunyaríem en el temps i trobaríem que molt temps enrere ja eren conegudes i pertanyien a l'Abadia de Gerri, però això ja és història.

Amb aquesta petita explicació només pretenem fer una mica vostre aquest entorn i que guardeu un bon record de la vostra visita.

A les Masies de Llaràs hi trobareu dos allotjaments rurals per si voleu fer una estada i gaudir de la tranquil·litat de lentorn. A més si us bé de gust a la Casa Jaumot ( primera casa en arribar) us ofereixen  la possibilitat de  fer una passejada per lentorn i reconèixer les plantes remeieres dels voltants. Si més no, no dubteu en demanar un got          d'aigua per refrescar-vos si veniu passejant , o qualsevol informació sobre els voltants, gustosament us atendrem.

Gaudiu de tot el que ofereix l'entorn i cuideu-lo com si fos vostre.

«   ... 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 ...   »

Mapa Web