Dimarts, 16 De Octubre De 2018
C/ Sant Sebastià, 1 Gerri de la Sal, Baix Pallars - 25590 Telèfon: 973 66 20 40 Fax: 973 66 21 83
ajuntament@baixpallars.ddl.net

Poble a poble

«   ... 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 ...   »

Mentui

Foto

Poble del municipi de Baix Pallars, dins l'antic terme de Montcortés de Pallars; situat a l'oest de l'estany de Montcortés. L'església del Roser depèn de la parròquia de Peracalç.

Montcortés

Foto

Poble del municipi de Baix Pallars, situat al Pla de Corts, a llevant de      l'estany de Montcortès. L'església parroquial és dedicada a Sant Martí.

El lloc havia format part del marquesat de Pallars i formà municipi independent fins el 1969. L'antic terme comprenia, a més els pobles de Bretui, Mentui, Peracalç i Sellui, l'antic llogaret de Cabestany i el despoblat d'Ancs.

 

Aquest estany, inclòs dins la zona PEIN, d'origen càrstic, és una de les escasses mostres de zona lacustre natural que existeix al Prepirineu; situat a 1065 m. d'altitud, té una sola cubeta i una fondària màxima de 30 m., l'entrada de l'aigua és subterrània, aquest fet li ha donat un caire misteriós i llegendari.  A més a més de la seva riquesa faunística (aus aquàtiques), piscícola i paisatgística.

 

Cal tenir en compte que el terreny limita amb la zona protegida  a fi de no incórrer en incompatibilitats.

 

A l'entorn de l'estany hi ha un ampli ventall de recorreguts per les seves rodalies que es poden realitzar caminant (trekking o senderisme) o amb bicicleta (mountain bike). El Consell Comarcal del Pallars Sobirà,    l'estiu del 1996, va editar un llibret de rutes de senderisme, vàries de les quals passen per l'Estany de Montcortès i les rodalies.

 

A lestany de Montcortès podem trobar també, espècies d'ocells característiques de les zones humides, que viuen en el canyissar que    l'envolta, com ara el cabusset, la fotja  i el balquer. A més el Pla de Corts és la zona del Pallars Sobirà amb major nombre i varietat d'aus, sobretot rapinyaires: el milà reial, l'aligot, l'aufrany, el voltor i el trencalòs.

 

També shi poden trobar altres animals típics del Pre-pirineu com són:    l'esquirol, el senglar, la llebre, la perdiu, la guatlla....

 

Pel que fa a animals aquàtics, a més, dels ànecs hi ha truites, carpes, una mena de crancs autòctons i granotes.

 

En aquest lloc, els aficionats a la fotografia i a l'ornitologia gaudiran de valent, no solament amb el paisatge, sinó també amb l'observació         d'ocells, ja que, aquesta és la zona del Pallars Sobirà que té una major varietat d'aus, sobretot rapinyaires i de zones humides.

 

A Montcortès pots realitzar diferents rutes a cavall, gràcies a Cavalls Wakan situada a l'entrada del poble.

Cavalls Wakan: 617 57 49 27
info@hipicawakan.com
www.hipicawakan.com

CAVALLS WAKAN et proposa amb el degut respecte per la natura:                                                                                                         La descoberta d'un espai molt alt, net i tranquil...  on vola l'àliga i pastura el cabirol. Vine a gaudir amb la familia i els amics de les  passejades  a cavall!
Vistes inmillorables a 360º, l'Estany de Montcortés, El Pla de Corts...  prats d'alta muntanya, paissatges de somni on cavalcar amb plena seguretat en les nostres selles Western. Aquí coneixereu la Tatanca, La Polka, l'Itaca, la Kiowa , la Montana i molts més un equip de cavalls ben cuidats,  de bon caràcter i alegres,  que t'ensenyaran moltes coses.

 

Altres serveis:
Cursets d'equitació i monta en exterior, excursions, rutes de diversos dies. Pupil·latge, Doma Natural de poltres, cursets de  monta western i de doma natural. 

A Motcortès trobaràs tres cases de turisme Rural.                                                                                                       

Peracalç

Foto

Poble disseminat, del municipi de Baix Pallars, dins l'antic terme de Montcortés de Pallars. És situat a la vessant meridional de la serra de Peracalç a 1478 metres d'alçada. L'església parroquial és dedicada Sant Llorenç.

Peramea

Foto

PERAMEA, ja fou declarada Bé Cultural dInterès Nacional lany 1985 pel seu patrimoni històric. Lentramat urbanístic de Peramea correspon als trets característics del que anomenem una vila closa, un tipus dassentament agrupat i compacte tancat en ell mateix on les  mateixes parets de les cases fan la funció de muralles.

El nucli medieval de Peramea es disposa en dos carrers paral·lels principals, un dels quals conserva íntegra tota la façana porxada, testimoni del seu passat menestral, inclús el nom que encara mantenen algunes cases ens informa daquesta estructura gremial.

 

Lorigen de la vila de Peramea està estretament lligat al del seu castell que salçava al nord-oest del poble al cim de la penya i que ja apareix en la documentació medieval amb el nom de Petra Media lany 901 possiblement fent referència a la gran roca on sassentava la fortificació. En sentit contrari i en direcció a migdia salça en un petit turó i fora del recinte emmurallat una segona fortificació, la Torre de Colomers. La seva existència estava associada al castell termenat i tenia la funció de vigilància i davantguarda.

 

Just a sota del castell hi ha lesglésia de Sant Cristòfol, que guarda en un altar lateral les relíquies dels Sants Martissants. Cada 28 de desembre, pel dia dels Sants Innocents es treuen de lurna perquè els fidels les puguin adorar. La tradició explica que el comte de Pallars les va portar de Terra Santa després dhaver sobreviscut a una creuada. Les despulles correspondrien als cranis duna mare i els seus dos fills martiritzats per Herodes. Com a únic element romànic és de destacar la talla de fusta policromada de la Mare de Déu del Remei del segle XII.

 

Sortint pel portal de baix sarriba a la plaça de la vila on hi ha lOm centenari declarat Arbre Monumental.

 

En un extrem de la vila de Peramea trobem lEra dOrtega, seu del grup cultural Lo Vent de Port constituït com a associació lany 1987.

 

Actualment actua com a centre dinformació i difusió cultural i organitza diferents activitats: visites guiades a la vila closa de Peramea, exposicions, xerrades populars, excursions, tallers de treball...etc. També compta amb una agrobotiga i una mostra literària de publicacions locals.

 

El seu objectiu principal és la dinamització del municipi del Baix Pallars així com promoure la recuperació i conservació del patrimoni cultural i natural.

 

Lera dOrtega és lexemple per excel·lència duna unitat de producció a partir de lestructura familiar en una economia de subsistència fins a mitjans del segle passat.

 

La visita guiada a més a més de mostrar i interpretar els espais públics que compren la vila medieval descrits anteriorment, també inclou lentrada a altres espais particulars - el Forn de pa, el Trull, el Celler, la Ferreria, lEsglésia i lEra dOrtega - ubicats a linterior de les cases del poble que, ens ajudaran a entendre millor la realitat quotidiana, que en un temps encara no pas massa llunyà formaven part de lentramat econòmic i social de casa nostra, parlem doncs de les ocupacions dabans - els teixidors, els sastres, els basters...etc. -  que avui dia ja han desaparegut o que han canviat tant que són desconeguts per la major part de la població.

 

Pels voltants de Peramea

 

Sortint del poble direcció Bretui de seguida es troba una pista a lesquerra que condueix fins a la Font de Sant Cristòfol, el cóm o abeurador de la dreta correspon a un sarcòfag dels segles XII-XV. Just aquí mateix salçava lantiga església de Sant Cristòfol, en són també testimoni les pedres perfectament tallades i polides que formen la paret de la font.

En aquesta direcció i una mica més endavant arribem a una cruïlla, on sindica la situació del Dolmen de la Mosquera, monument megalític de caràcter funerari de lEdat de Bronze.  Aquest, juntament amb daltres estesos per tot el Pla de Corts i les troballes obtingudes en les excavacions arqueològiques ens informen que, aquest indret des de temps ancestrals ha estat un lloc privilegiat per a locupació humana, tant per les seves condicions orogràfiques com climatològiques, molt propicies per a lagricultura.

 

Com arribar-hi:

Des de Gerri de la Sal, per la N-260 direcció Sort, cal agafar la carretera comarcal que surt a lesquerra en direcció a la Pobleta de Bellveí. Peramea es troba a 4 km.

A Peramea trovaràs el Bar - Restaurant Cal Pep i diferents allotjaments rurals.

 

«   ... 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 ...   »

Mapa Web