al contingut a la navegació Informació de contacte

Història

El municipi de Baix Pallars, de 128,81 km2, és el més meridional de la comarca del Pallars Sobirà.

El terme tradicional ocupava només 11,36 km2, però el 1969 li foren annexats els municipis de Peramea (21,53 km2), Baén (52,50 km2) i Montcortès de Pallars (43,42 km2). D'ençà d'aquest any, el terme rebé el nom oficial de Baix Pallars.

El municipi de Baix Pallars és ric en espais naturals i en patrimoni cultural. Tenim 3 zones PEIN ( Estany de Montcortés, Collegats i Costoia) a més d'estar dins la Reserva Nacional de Caça de Boumort.

Així trobem: l'estret de Collegats amb l'Argenteria, que fou font d'inspiració per a Gaudí i Mossèn Cinto Verdaguer; la Geganta Adormida, les grans masses boscoses de Pentina i Cuberes, on habita el gall fer, el cérvol, l'aufrany, el trencalòs i el voltor, i l'estany càrstic de Montcortès, que també ha estat font d'inspiració de moltes llegendes.

Quan al patrimoni cultural tenim tres conjunts declarats Bé Cultual d'Interès Nacional: la Vila closa de Gerri de la Sal i el Monestir de Santa Maria, l'Alfolí i el nucli/Vila closa de Peramea.

D'altra banda tenim un seguit de petites esglésies romàniques en diferents nuclis del municipi, a més del megalitisme del Pla de Corts, amb dolmens a Peramea i Peracalç.

Les poblacions més importants són: Gerri de la Sal, Peramea, Montcortès, Bretui i Baén.