al contingut a la navegació Informació de contacte

Peramea, Bé Cultural d'interès Nacional

Per reservar la visita podeu trucar al telèfon 679 735 262 o bé enviar un correu electrònic a eradortega-loventdeport@hotmail.com

Actualment l'Era d'Ortega és la seu del grup cultural Lo Vent de Port, associació sense ànim de lucre constituïda l'any 1987. Actua com a centre d'informació i difusió cultural i organitza diverses activitats: visites guiades a la vila closa de Peramea, exposicions, fruit dels treballs de recerca i investigació, xerrades populars, excursions d'influència a tot el Pla de Corts, tallers de treball...etc. i també compta amb una agrobotiga i una mostra literària de publicacions locals.

 

El seu objectiu principal és la dinamització del municipi del Baix Pallars, promoure la recuperació i conservació del patrimoni amb la finalitat de sensibilitzar a la gent de l'existència i del valor d'aquest patrimoni cultural i natural.

 

L'Era d'Ortega és un exemple d'arquitectura tradicional i d'unitat de producció agrícola-ramadera a partir de l'estructura familiar. Agrupa al voltant de l'era (espai central al descobert) on es feia la batuda, el paller, l'estisora i els corrals.

 

Peramea fou declarada Bé Cultural d'Interès Nacional l'any 1985 pel seu valor històric. Actualment és un lloc de visita obligada pel seu entramat urbanístic configurat com a vila closa.

 

La visita guiada té una durada mínima d'una hora i compren, per un costat, la mostra i la interpretació dels espais públics, testimonis del seu passat medieval amb la roca del castell, els carrers porxats, la presó, els portals d'accés, les cases senyorials, l'església...etc. I per un altre costat es centra en els antics oficis domèstics i artesanals pilars d'una economia de subsistència, amb l'entrada a la casa d'un veí del poble, on es reflecteix i es reforça de nou el concepte d'unitat de producció a partir de l'estructura familiar amb aquests espais: el Forn de pa, el Trull, el Celler i els calassos (graners). Finalment es visita una Ferreria; ambdós escenaris vius de la realitat quotidiana dels nostres padrins i repadrins.

 

Com el seu castell, la història de Peramea es va constituir entorn del seu terme. Emmarcat en un paratge de llegenda, per la seva singular disposició orogràfica en forma de terrasses naturals, les quals li van conferir al lloc el nom del Pla de Corts, per la seva situació privilegiada sobre l'estret de Collegats i amb la serra de la Geganta Adormida al fons protegint aquelles terres i els seus habitants. Amb formacions naturals tan espectaculars com l'Estany de Montcortés d'origen càrstic i d'altres d'humanes com el Dolmen de la Mosquera, monument megalític de caràcter funerari de l'Edat del Bronze.

vistes peramea (3).JPG